https://www.prochem.gr/wp-content/uploads/2020/11/PROCHEM_LOGO_badge.png

ΤΗΡΟΥΜΕΌλους τους κανονισμούς

Δείτε αναλυτικά παρακάτω.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://www.prochem.gr/wp-content/uploads/2020/11/PROCHEM_LOGO_badge-small.png

1Κανονισμός REACH

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα χημικά καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 1981. Έκτοτε η ευρωπαϊκή νομοθεσία κάνει διαχωρισμό μεταξύ:

των χημικών που βγήκαν στην αγορά πριν από το 1981 (οπότε και καταμετρήθηκαν και βρέθηκε ότι ήταν 100.106 ουσίες), τις επονομαζόμενες «υπάρχουσες ουσίες» καιτων χημικών που βγήκαν στην αγορά μετά το 1981, τις επονομαζόμενες «νέες ουσίες» (περί τις 4.000 μέχρι σήμερα). Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποκτήσει τις απαραίτητες πληροφορίες και να επιτύχει την ασφαλή χρήση των χημικών, απεφάσισε να διαμορφώσει μία δική της πολιτική στον τομέα αυτό, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία του Κανονισμού REACH.

Ο κανονισμός REACH, θέτει την υπευθυνότητα για την ασφάλεια των χημικών στους κατασκευαστές και επιχειρεί να παράξει τις πληροφορίες για τα χημικά οι οποίες έλλειπαν έως τώρα. Στοχεύει στην εξασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, μέσω της παραγωγής και διασποράς των πληροφοριών για χημικά και κυρίως πληροφοριών για τη ασφάλεια και με στόχο οι τελευταίες να είναι διαθέσιμες σε όλους, μέχρι τον καταναλωτή. Επιπλέον στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας των χημικών της Ε.Ε., επειδή απαιτεί και για τα εισαγόμενα χημικά από άλλες χώρες να τηρούν τον κανονισμό.

Ο κανονισμός REACH  αποσκοπεί στη δημιουργία υψηλού επιπέδου προστασίας από τους κινδύνους που μπορούν να επιφέρουν τα χημικά στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, διαμέσου της παραγωγής και της διασποράς της πληροφορίας για τα χημικά και κατά κύριο λόγο των πληροφοριών ασφαλείας. Ο κανονισμός προσβλέπει σε μια αειφόρο και ανταγωνιστική βιομηχανία χημικών στην Ε.Ε. που θα μπορεί να ανανεώνεται ευκολότερα και της οποίας τα προϊόντα θα είναι υψηλών προδιαγραφών. Αυτό θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή, θα μειώσει τους κινδύνους της παθητικής έκθεσης στα χημικά και θα βελτιώσει την υγεία των εργαζομένων. Οι χρήστες θα απολαμβάνουν τα ίδια πλεονεκτήματα και θα γνωρίζουν περισσότερα για τα χημικά που χρησιμοποιούν.  Επιπλέον ο κανονισμός REACH  θα βοηθήσει στη συμμόρφωση με τη διεθνή υποχρέωση που συμφωνήθηκε στη Συνδιάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ του 2002 για την Αειφόρο Ανάπτυξη, «να επιτευχθεί, μέχρι το 2020, ότι τα χημικά θα χρησιμοποιούνται και θα παράγονται με τρόπους που θα οδηγούν στην ελαχιστοποίηση σημαντικών εχθρικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον».

Ο όρος R.E.A.CH είναι η συντομογραφία των λέξεων: Registration, Evaluation, Authorization of Chemicals (Καταχώρηση, Αξιολόγηση, Έγκριση των Χημικών).

https://www.prochem.gr/wp-content/uploads/2020/11/PROCHEM_LOGO_badge.png

2Κανονισμός Low VOC

Ο κανονισμός VOC συμπεριλαμβάνει όλες εκείνες τις ουσίες που αποδεσμεύονται (κυρίως διαλυτικά) κατά την εφαρμογή και το στέγνωμα των χρωμάτων, αλλά και διαφόρων άλλων χημικών προϊόντων.

Οι ουσίες αυτές που εκλύονται έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Συνεισφέρουν στην αύξηση του ποσού του όζοντος στην τροπόσφαιρα και την μείωσή του στην στρατόσφαιρα, με όλες τις επακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις, συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά κυρίως είναι άκρως επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία, προξενώντας αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, άσθμα, ορισμένους τύπους καρκίνου και αναπαραγωγικές διαταραχές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απεφάσισε την μείωση ανθρωπογενών εκπομπών και συνέταξε την Οδηγία 2004/42/ΕΚ με την οποία θεσπίζονται όρια στους περιεχόμενους διαλύτες κυρίως στα χρώματα και στα βερνίκια, αλλά και σε διάφορα άλλα προϊόντα στα οποία κρίθηκε απαραίτητο.Κάθε προϊόν που τηρεί τα όρια της κατηγορίας του, είναι προϊόν με χαμηλές Πτητικές Οργανικές  Ενώσεις (Low VOC).

Η Οδηγία της ΕΕ προέβλεπε δύο φάσεις προσαρμογής των παραγωγών στις χαμηλότερες ποσότητες: μία από 1-1-2007 και μία από 1-1-2010.

Επίσης προέβλεπε την αναγραφή πάνω στο δοχείο μίας σήμανσης, που να αναφέρει την μέγιστη περιεκτικότητα ΠΟΕ/VOC των προϊόντων έτοιμων προς χρήση, την υποκατηγορία που ανήκουν και την οριακή τιμή ΠΟΕ/VOC της υποκατηγορίας που προβλέπεται από την ίδια την Οδηγία.

Τα αρχικά VOC προέρχονται από τις λέξεις: Volatile Organic Compounds ή στα ελληνικά ΠΟΕ (Πτητικές Οργανικές Ενώσεις).

https://www.prochem.gr/wp-content/uploads/2020/11/PROCHEM_LOGO_badge-small.png

3Κανονισμός CLP

Ο κανονισμός CLP διασφαλίζει ότι οι κίνδυνοι που ενέχουν τα χημικά προϊόντα κοινοποιούνται με σαφήνεια στους εργαζόμενους και στους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της ταξινόμησης και επισήμανσης χημικών προϊόντων.

Πριν από τη διάθεση των χημικών προϊόντων στην αγορά, ο κλάδος πρέπει να προσδιορίζει τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από τέτοιου είδους ουσίες και μείγματα, ταξινομώντας τα σύμφωνα με τους προσδιορισθέντες κινδύνους. Τα επικίνδυνα χημικά προϊόντα πρέπει επίσης να επισημαίνονται σύμφωνα με ένα τυποποιημένο σύστημα έτσι ώστε οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές να είναι ενήμεροι για τις επιπτώσεις που συνεπάγεται ο χειρισμός τους.

Με αυτή τη διαδικασία, οι κίνδυνοι από τα χημικά προϊόντα κοινοποιούνται μέσω τυποποιημένων δηλώσεων και εικονογραμμάτων στις επισημάνσεις, καθώς και μέσω δελτίων δεδομένων ασφαλείας. Ο κανονισμός CLP τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2009, η δε μέθοδος ταξινόμησης και επισήμανσης χημικών προϊόντων που εισάγει βασίζεται στο Παγκοσμίως Εναρμονισμένο Σύστημα των Ηνωμένων Εθνών (GHS του ΟΗΕ).

Τα αρχικά CLP προέρχονται από τις λέξεις: Classification, Labelling και Packaging (ταξινόμηση, επισήμανση, συσκευασία).